2013. január 29., kedd

Ötven árnyalat trilógia




Sziasztok!

Tegnap írtam, hogy múlt héten igencsak lefoglalt E. L. James könyve, vagyis könyvei. Eredetileg nem          akartam írni erről, de most úgy érzem muszáj. 

Sokan ajánlották már, hogy olvassam el, mert nagyon jó könyv. Először elolvastam miről szól, és mivel nem igazán rajongok az erotikus könyvekért úgy gondoltam kihagyom, majd ráakadtam a kritikákra. Úgy gondoltam ez felejtős lesz és kihagyom, majd mégis rászántam magam és azt kell mondanom nem tudtam letenni. 

Először is a történetről egy pár mondatot: Christian Grey a multinacionális cég fiatal, eszméletlenül jóképű vállalatigazgatója és Ana Steele az irodalom szakon tanuló, kissé szerencsétlen, naiv és a történet elején még szűz BDSM kapcsolatáról szól. (Aki esetleg nem tudja mi ez, itt olvashat róla.) Anat egyszerre vonzza és riasztja a férfi. És noha a férfi eleinte küzd ellene nem tud neki ellenállni és bevezeti életébe, ahol Ana felfedezi saját sötét vágyait.

Ma azonban elgondolkodtam a könyvön és a kritikákon. Nagyjából egyet is értek velük, viszont az teljes mértékben felháborított, amikor azokat az olvasókat kezdték el kritizálni, akik elolvasták és tetszett is nekik a könyv. Kérdem én, milyen jogon ítélik el azt akinek ez tetszik? Mindenkinek mások a határai, mást fogad el és mástól undorodik. 

Nem értek egyet azzal, hogy a történetet egy egyszerű pornónak mondják, amiben csak szexjelenetek sokasága van és nincs benne történet. Mert van. Ana és Christian találkozik, megismerkedik majd megint találkoznak, randiznak, csókolóznak, szeretkeznek, elmennek ide-oda. Egy párkapcsolatról szól. Noha nincsenek benne nagy fordulatok és izgalmak, eléri azt, hogy ne tudd letenni. Ráadásul még ott van maga az a rejtély, ami végig izgalomba hozza az olvasót, hogy vajon mi történhetett Christiannal, ami miatt ilyen életmódot folytat. Viszont a sok részletbe menő szexjelenet sem lehet kifogás, hiszen világosan le van írva, hogy ez egy erotikus könyv. 

Nem egy szokványos kapcsolatról van szó, viszont azt mondani, hogy ez gusztustalan és perverz nem mondanám. Léteznek ilyen emberek, és szerintem ha ezt az életformát biztonságosan alkalmazzák nem lehet kifogásolni. Bár tény, hogy ehhez egy olyan társ is kell, akiben feltétel nélkül megbízol.
Nagyon vártam azt a pontot, amikor Ana besokall. Várható volt valamilyen szinten, hiszen tapasztalatlan volt,  és egyértelmű, hogy a határai sem egyeztek Christianéval. Viszont a viselkedése nem elítélendő, hiszen szerelmes volt, életében először. És azt hiszem nem kell magyarázni, hogy egy szerelmes nő, mindent megtesz a szerelméért. Még meg a számára megalázó helyzetekbe is belemegy érte, csak neki jó legyen, neki okozzon vele örömet. És azt hiszem ez nem elítélendő. 

Az eredetit nem olvastam, viszont felkészültem arra, hogy a magyar fordítás nem a legjobb. (Nem értem a Kings of leon-t miért kellett lefordítani Oroszlánykirályra :) ) Viszont olvasás közben kiakasztottak a "szent szar", "szent tehén", "basszantyú" és hasonlók. Ezeket valahogy nem tudtam megszokni. Ami még zavart az Christian hálószobán kívüli irányításmániája, hogy folyton eteti Anat, és ha az nem eszik már kiabál, meg mindenért büntetni akar. Ez belőlem elég sok ellenérzést váltott ki. Ami még zavart az Ana tudatalattija és belső istennője, aki hol bukfencezik, hol kanapén terpeszkedik meztelenül, hol kanapé mögött bujkál.

Nem ítélem el ezt a kapcsolatot, bár tartósan nem élnék ilyenben. Már írtam az elején, hogy nem szerettem az ilyen műfajt, de most ezt is megszerettette velem a könyv. És azt kell mondanom, hogy olvasás közben elgondolkodtam azon, hogy a megfelelő partnerrel talán még egy hasonlóban is benne lennék. Ritkán persze. :) 

Azt nem tudom ki tudta, hogy ez a könyv eredetileg egy Twilight fanficnek készült, de bennem egyáltalán fel sem merült, hogy Edward Cullenre és Bellára asszociáljak olvasás közben. Edward egyedül abból a szempontból jutott eszembe mindig, mikor Christian bronzszínű hajáról írtak, ami elég sokszor előfordul. Igazából ez is kissé zavart, hogy majdnem minden második oldalon arról olvasok, hogy Christian haja, meg szürke szeme, meg a szürke flanelnadrág és a fehér ing van rajta, mintha más ruhája szinte nem is lenne. Ezen kívül szinte semmit nem tudunk róla, hogy kéne elképzelni, sem az, hogy na most milyen az arcformája vagy ilyesmi, csak annyi, hogy szürke szem, bronz haj, szürke naci, fehér ing és kb. görög istenszerű test. Anáról még ennyit sem. Kék szem, barna haj. Igazából őt sem tudtam nagyon elképzelni. És ez azért zavart.

Ami viszont pozitívum, hogy mennyi érzést kiváltott belőlem a könyv. Volt, hogy hangosan nevettem, volt csak, hogy magamban mosolyogtam, ezek leginkább az e-mail váltásoknál fordultak elő. Volt, hogy visszatartott lélegzettel olvastam, hogy mi lesz, volt, hogy legszívesebben hagytam volna a fenében, vagy annyira izgalmas volt, hogy az egekben volt a pulzusom, vagy éppen kiabáltam, hogy ne csináld és nem vagy normális! Ilyesmi ritka nálam, szóval mindenképp jó volt. És örülök, hogy elolvastam és nem csalódtam benne, jó döntés volt :)

A szereplők elképzelésének hiánya miatt rákerestem, kik játszanák a leendő filmben őket. Nos, ezekben nagyjából egyetértek :) Matt  tökéletes Christian, viszont a csaj sztem nem jó választás :)

Matt Bomer
Shailene Woodley












Ők is szóba kerültek a film főszereplőiként:
Mila Kunis
Ian Somerhalder












Na hát kb. ennyit tudtam írni róla, ha valakinek kérdése lenne, vagy érdekelné a történet jelezze és szívesen elküldöm neki mind a három könyvet pdf formátumban :)

Puszaa :)

15 megjegyzés:

  1. Sziaa!
    Örülök, hogy írtál a könyvről, én tavaly év vége felé letöltöttem és elkezdtem olvasni a történetet, de nem jutottam vele sokáig, nem mert nem tetszene csak annyira nem merültem bele, hogy idevonzzon a gép elé. A másik kettőt pedig csak angolul találtam meg :/ sajnos (azt szeretném is elkérni ha lehetséges :) ) Szóval ez a műfaj annyira hozzám sem áll közel, eddig szinte csak romantikus regényeket olvastam. Ana valóban kicsit olyan hebrencs, csetlik botlik, és Christian természetét meg nem bírnám elviselni, nekem ő túl főnökösködő.

    Ami a filmet illeti én nagyon várom, hogy elkészüljön. A férfi szereplővel Mattel én is teljesen egyet értek, viszont Anát egy magas, vékony, hosszú barna hajú lánynak képzelem, aki olyan szűzies.

    Egy kérdésem van, A szürke ötven árnyalatának folytatása a másik két könyv? ebben nem vagyok képben, szóval Ana és Christian története folytatódik bennük??? Köszi a segítséget és tényleg örülök, hogy írtál róla, azt hiszem előlről elkezdem és ki is olvasom. :)
    Ja és a blog is szuper, mindkét történeted olvasom és várom a folytatásokat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Igazából, ha elolvasod majd a következőket abban felfedezel majd némi romantikát is, de ez nem az a csöpögős fajta könyv :) Annyira szerintem még ez a BDSM kapcsolat sincs túlerőltetve, én pl. sokkal durvább jelenetekre számítottam, ehhez képest meg szóval ezek elég lightosra sikerültek, ami nem feltétlen baj sztem :)
      Christian természete nekem szimpi, én el tudnék viselni egy ilyen típust magam mellett. Nekem a hálón kívüli irányításmániája tűnt már túlzásnak. Az már nekem is sok :D
      Ana tényleg ilyen, kicsit tényleg felfedezhető benne h eredetileg Bella karaktere volt :)

      Matt tök jó választás sztem is :) Tipikus Christian kinézetre sztem :D Ana nem tetszene. Inkább Mila, vagy Alexis Bledel :)

      Igen, a másik kettő is Ana és Christian története, ugye az első végén elhagyja Ana, onnan folytatódik a második rész. Majd mind a kettőben feltűnik valaki aki bonyodalmat okoz nekik :)

      Ha küldesz egy e-mail címet elküldöm őket :) És örülök ha segítettem és elolvasod őket :)
      Köszi szépen a dicséretet is :)

      Puszaa :)

      Törlés
    2. Igen még Alexis valóban ő elég szűzies, :)
      köszi, hogy elküldöd és válaszoltál.
      címem - a_szerelem_ereje@citromail.hu
      Még egyszer köszi!

      Törlés
    3. Szia!

      Esetleg eltudnád küldeni nekem is a könyvet, vagy könyveket?
      Én letöltöttem, de csak 300 oldalast találtam!
      A címem: mano0214@ymail.com
      Remélem tőled megkapom és eltudom végre olvasni!
      Előre is köszönöm! :)

      Törlés
  2. Nekem is föltűnt egy kis hasonlóság az Alkonyat szereplőkkel. Ahogy írtad is, Christian haja, öltözéke stb... Ana haja, bőrére való utalás, és az hogy állandóan bajba sodorja magát. Aztán az a mondat szinte szóról szóra ugyanaz, hogy Ana tartsa távol magát Christiantól mert veszélyes, ő nem a jó fiú...stb...
    Felénél tartok amúgy, nagyon tetszik, lebilincsel:) ha lehet ezzel a kifejezéssel élnem jelen helyzetben:) Különleges dolog ami köztük kialakul. Aki azt mondja hogy ez csak pornó az nem lát a dolgok mögé. Ez sokkal többről is szól mindamellett hogy elég részletesen és szemléletesen írja le a szexet.
    Nekem egyik jelölt sem elég erőteljes karakter Christian szerepére. Akit én el tudnék képzelni az Stephen Amell.
    Ana szerepére Mila Kunis túl magabiztos ábrázatú, Alexis Bledel jó választás lenne. Kellően ártatlan kislányos :)

    VálaszTörlés
  3. Szia Csibi! Sziasztok!
    Szerintem is hiányt pótlóak itthon az etémájú igényes és valamelyest reálisabban író novellák,regények! A legtöbbünkben ott a kíváncsiság különféle mértékben. Túl vagyok az elsō két részen, (sokszor mobillal,munkába utazva olvasgatva), naguon szeretném a 3. részt iz pdf- ben olvasni végre! Ki lesz olyan kedves,hogy elküldi nekem? Köszi! Laci: medwy@citromail.hu

    VálaszTörlés
  4. Szia!!! El tudja nekem küldenki valaki a 2. és 3. részt????
    lipcsi1993@citromail.hu

    VálaszTörlés
  5. én is szeretném mindhármat, kérlek! :)
    ahelgingi@freemail.hu

    VálaszTörlés
  6. szia szeretném a sötét ötven árnyalatát :) köszi

    erre a cimre: tancsa1996@citromail.hu

    VálaszTörlés
  7. Szia!

    Esetleg eltudnád küldeni nekem is a könyvet, vagy könyveket?
    Én letöltöttem, de csak 300 oldalast találtam!
    A címem: mano0214@ymail.com
    Remélem tőled megkapom és eltudom végre olvasni!
    Előre is köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  8. Szia,


    Eltudnad küldeniA sötét otven árvanyalata című részt. Mail cím : szanita02@gmail.com .köszönöm

    VálaszTörlés
  9. Szia,

    Kérlek küldd el nekem a 2-3. részt.
    Az elsőt elolvastam, kíváncsi vagyok a folytatásra.

    gabinagy2011@gmail.com

    Köszönöm!

    N.G.

    VálaszTörlés
  10. Szia! El tudnád küldeni nekem is a könyvet/könyveket? zsoltipeca@gmail.com
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  11. Szia!
    Én csak az első könyvet olvastam eddig, de nagyon tetszett! Esetleg el tudnád küldeni nekem is pdf-ben a könyveket? Email: szines.b@gmail.com Kíváncsi vagyok a folytatásra!:) Előre hálás köszönet érte!!! :) G.B.

    VálaszTörlés
  12. Szia!

    Ezek szerint már nincs rá lehetőséged, hogy email-ben elküldd a pdf-eket? G.B.

    VálaszTörlés